Roche doet het weer

De Standaard 27/3/18

Roche, de farmareus bekend om onder meer het softenon schandaal, maar ook bekend om het antigriep middel (tamiflu) te verkopen dat waardeloos is, terwijl ze dit wisten. Ze publiceerden enkel 2 van de 5 gedane studies. Die twee gaven een gunstig beeld over tamiflu. De drie andere zijn nooit aan het licht gekomen.

Nu hebben ze een nieuw medicijn op de markt gebracht dat heel erg gelijkt op een oud medicijn van hen dat zijn patent verliest. Ze willen dat nu verkopen om patiënten met MS te behandelen zodat de ziekte minder snel kan evolueren. Dat medicijn kost echter vier keer meer dan het oude. Uiteraard organiseren ze geen studies om te bewijzen dat het oude medicijn voor MS even goed werkt. Waarom zouden ze? De artsen, niet beschikkend over sterke informatie dat de twee medicijnen gelijkwaardig werken, zijn ethisch verplicht om het nieuwe voor te schrijven.

Dat kost 24.000 euro per jaar per patiënt. En wie betaalt dat? De overheid, wij allemaal dus, of hoe een farmareus opnieuw dokters, overheid en maatschappij gijzelt voor het grote gewin. Farma en ethiek, het blijven elkaar afstotende krachten. De verwachte omzet per jaar zal 4 miljard dollar halen.

 

Over “Functional Medicine”

“Functional Medicine” is een geneeskundig model dat vooral sterk is in het voorkomen en behandelen van chronische ziekten. Het is volledig gebaseerd op wetenschappelijke geneeskundige literatuur.
Dit soort aandoeningen, zoals CVS, autisme, auto-immuunaandoeningen, diabetes, Alzheimers dementie en nog veel andere ziekten zijn de laatste jaren spectaculair en exponentieel aan het toenemen. Een vloedgolf waarop het standaard geneeskundig model, én het budget voor gezondheidszorg, niet voorbereid en niet gewapend zijn.
Vermits onze genen in de laatste 50-100 jaar niet veranderd zijn, kan de enige verklaring daarvoor gezocht worden in de veranderende omgeving;

Het “Functional Medicine” model wordt gekenmerkt door een aantal paradigma shifts.
1: Het zoeken en behandelen van de grondoorzaak, en niet van de effecten, of symptomen.
Eén oorzaak kan verschillende ziekten veroorzaken en één ziekte kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken.
2: Gezondheid komt niet tot stand in het artsenkabinet, maar is voor 80 % – 90% het gevolg van dagelijkse keuzes.
3: De gezondheidscoach, als bondgenoot van de patiënt, staat centraal. De arts is er alleen nodig om moeilijke gevallen uit te puzzelen, labo- en functionele testen aan te vragen en te interpreteren, en een plan van aanpak op te stellen. De health coach is de steun in de rug, en het eerste aanspreekpunt van de patiënt, om de lifestyle veranderingen in zijn leven te kunnen voltrekken.

Geen tijd om gezond te koken!

Iedereen is druk, niemand heeft tijd om te koken.
Maar met een beetje planning kan er al heel wat tijd gewonnen worden.
Om gezond te blijven wil je er wel wat voor over hebben.
Hieronder enkele tips.
1: Kook éénmaal maar eet twee maal door het recept te verdubbelen en wat er over is later op de week op te smullen.
2: Doe zo veel mogelijk voorbereidend werk de avond voor je gaat koken.
3: Maak je groenten schoon, snij ze in kleine stukjes, en bewaar ze in de koelkast in luchtdichte containers. Klaar om te gebruiken in salades, wok gerechten, en andere recepten.
Je kan ook voorgesneden groente kopen. Het is wat duurder maar spaart je een hoop werk uit.
Als je een beetje zoekt kan je dat zelfs in de bio-winkel vinden. Zo heb je ook altijd je eigen salad bar in de koelkast.
4: Diepvries groente, ook bio, zijn een zeer goed idee. Ze zijn dikwijls op de piek van het seizoen geoogst en snel vervroren. Klaar om gebruikt te worden.
5: Gebruik verse, voorgewassen groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en verschillende soorten sla.
6: Maak sauzen en marinades vooraf.
7: Zoek zorgvuldig naar ingeblikt voedsel, of bokalen. Denk aan sardienen, zalm, artisjok hartjes, geroosterde paprika, en andere groente. Kies zoutarm, vermijd gluten suikers, zuivel, en additieven.
8: kies één of twee dagen in de week waarop je wat intenser met koken zult bezig zijn. Voor veel mensen is dat in het weekend. Kook en bereid zo veel mogelijk voor. Al bij al kan een hartig thuis gekookte maaltijd sneller klaar gemaakt worden dan de tijd nodig om naar een afhaalwinkel te gaan. En je bent zeker van de kwaliteit, de versheid en de ingrediënten.
smakelijk

36 gaten in het dak (Alzheimer’s)

Het standaard model van geneeskunde zoekt naar een enkelvoudige (een pilletje) ingreep om mensen met de ziekte van Alzheimer’s te behandelen.
Zoals veel andere ziekten (Kanker, Aids enz.) is een aanpak waarbij alle 36 gaten in het dak gedicht worden een efficiëntere aanpak. Zelfs al repareren we maar de helft van de gaten, dan nog is het vaak genoeg om het lichaam meer reserves te geven om zelf de ziekte tegen te houden, of zelfs om te keren.

Ik laat met plezier Andrea Nakayama aan het woord: