Over “Functional Medicine”

“Functional Medicine” is een geneeskundig model dat vooral sterk is in het voorkomen en behandelen van chronische ziekten. Het is volledig gebaseerd op wetenschappelijke geneeskundige literatuur.
Dit soort aandoeningen, zoals CVS, autisme, auto-immuunaandoeningen, diabetes, Alzheimers dementie en nog veel andere ziekten zijn de laatste jaren spectaculair en exponentieel aan het toenemen. Een vloedgolf waarop het standaard geneeskundig model, én het budget voor gezondheidszorg, niet voorbereid en niet gewapend zijn.
Vermits onze genen in de laatste 50-100 jaar niet veranderd zijn, kan de enige verklaring daarvoor gezocht worden in de veranderende omgeving;

Het “Functional Medicine” model wordt gekenmerkt door een aantal paradigma shifts.
1: Het zoeken en behandelen van de grondoorzaak, en niet van de effecten, of symptomen.
Eén oorzaak kan verschillende ziekten veroorzaken en één ziekte kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken.
2: Gezondheid komt niet tot stand in het artsenkabinet, maar is voor 80 % – 90% het gevolg van dagelijkse keuzes.
3: De gezondheidscoach, als bondgenoot van de patiënt, staat centraal. De arts is er alleen nodig om moeilijke gevallen uit te puzzelen, labo- en functionele testen aan te vragen en te interpreteren, en een plan van aanpak op te stellen. De health coach is de steun in de rug, en het eerste aanspreekpunt van de patiënt, om de lifestyle veranderingen in zijn leven te kunnen voltrekken.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow Me

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.