Roche doet het weer

De Standaard 27/3/18

Roche, de farmareus bekend om onder meer het softenon schandaal, maar ook bekend om het antigriep middel (tamiflu) te verkopen dat waardeloos is, terwijl ze dit wisten. Ze publiceerden enkel 2 van de 5 gedane studies. Die twee gaven een gunstig beeld over tamiflu. De drie andere zijn nooit aan het licht gekomen.

Nu hebben ze een nieuw medicijn op de markt gebracht dat heel erg gelijkt op een oud medicijn van hen dat zijn patent verliest. Ze willen dat nu verkopen om patiënten met MS te behandelen zodat de ziekte minder snel kan evolueren. Dat medicijn kost echter vier keer meer dan het oude. Uiteraard organiseren ze geen studies om te bewijzen dat het oude medicijn voor MS even goed werkt. Waarom zouden ze? De artsen, niet beschikkend over sterke informatie dat de twee medicijnen gelijkwaardig werken, zijn ethisch verplicht om het nieuwe voor te schrijven.

Dat kost 24.000 euro per jaar per patiënt. En wie betaalt dat? De overheid, wij allemaal dus, of hoe een farmareus opnieuw dokters, overheid en maatschappij gijzelt voor het grote gewin. Farma en ethiek, het blijven elkaar afstotende krachten. De verwachte omzet per jaar zal 4 miljard dollar halen.

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow Me